söndag 20 januari 2008

DESSA AMATÖRARKEOLOGER

Jag har i ett tidigare blogginlägg nämnt det sk ”Klockgänget” dvs. ett gäng av amatörarkeologer i Oskarshamn på 1930-40-talet. Ska friska upp ert minne genom att nämna att gängnamnet kom sig av att de ofta satt och diskuterade arkeologi under en klocka på Lilla torget i Oskarshamn. Tre av de mest kända i gänget var Ragnar Ahlström, Sune Lindholm och Verner Lindqvist. Det var tack vare dessa amatörer som Oskarshamn länge var ett av de boplatstätaste områdena i Kalmar län och är definitivt det än idag. Självaste Axel Bagge hörde av sig efter att ha mottagit en del fynd från gänget;

”Jag hyser för min del förhoppningen om att inom närmaste åren få återkomma till den numera boplatsrika Oskarshamnsbygden och få ta itu på allvar med de många fyndplatsernas undersökning”. Stockholm den 30 juni 1936, Bagge (ATA dnr 2583/36).

Det finns förstås amatörarkeologer och amatörarkeologer själv föredrar jag de amatörarkeologer som förstår och värnar om våra fornlämningar. De bästa amatörarkeologerna är också de kunskapstörstande och de som ägnar sin fritid åt att inventera. De har ofta en kunskap om landskap och fyndmaterial som skulle få vilken ny utexaminerad arkeolog som hälst att rodna. Känner amatörarkeologer som dessutom läser de senaste avhandlingarna och har en god dos av källkritik. Ja nu när jag berömt amatörarkeologin och det den kan bidra med så kanske jag skulle visa några bilder av ”Klockgänget”. Bilderna är tagna i samband med grävningarna i Oskarshamn Syréns Hage år 1936. Vi ser bl.a. exempel på ytinventering, provgropsgrävning under fil. dr. Harald Hanssons (Stale) grävledarskap. På tal om ytinventering alla som letat kvarts och flinta i en åker kan konstatera att det ser lika dumt ut 2008. En del flitiga åkerinventerare har någon gång kallats för vinkelhake, eller fått frågan från någon förbipasserande ”har du tappat en krona”!

2 kommentarer:

Martin sa...

Coola killar! Hansson Stale måste vara samme Harald som utförde räddningsgrävningar på det gotländska Barshalder-gravfältet omkring 1920.

Michael Dahlin sa...

Japp!

Harald Hanssons (Stale)avhandling handlade ju just om Gotlands bronsålder! Hans släkt kommer från Gotland och Stale är ett gårdsnamn på ön! Hans farsa Hans Hansson var kanske inte något vad vi skulle kalla arkeolg idag, men han grävde åt ämbetet även han! När de inte grävde var de (far och son) föreståndare på Gamleby Folkhögskola!