fredag 2 oktober 2009

MERA KULOR OCH KRUT

De slagfältsarkeologiska undersökningarna på Gotland slutar inte att berätta nya och spännande fakta. Nu tycks de vara något på spåren, som jag själv länge trott dvs att eldvapen (se nedan) använts av danskar och tyskar år 1361. Detta var året som ön invaderades av den danske kungen Valdemar Atterdag och han hade redan erövrat Skåne och Öland. Gotlands bondebefolkning kom dock att erbjuda ett mycket hårt motstånd nu när deras frihet var hotad. Huvuddelen av öns unga män, gamla gubbar, verkbrutna, yngre tonåringar, ja alla ville slå dansken, men det kostade över 2000 män och pojkar livet. Gotlänningarnas kamp är både spännande och otäck på samma gång, men resultatet av denna tragedi har blivit en arkeologisk guldgruva vad gäller vår förståelse av rustningar, vapen, kroppsskador mm. Läs mer under denna länk


http://www.popark.nu/enyhet/index.html

5 kommentarer:

Dala sa...

1361.se
valdemar
atterdag

Håkan sa...

Hej Michael!

Kul att du gillar våra undersökningar i Mästerby. Kulorna är onekligen intressanta. Kan du utveckla din tanke om eldvapen 1361 - eller är det mest en känsla?

Det finns flera daffar om Mästerby att hämta på Uvs hemsida och projekts egna sida är: http://www.masterby1361.se/

Slagfältshälsningar

Håkan S

Michael Dahlin sa...

Det är nog en känsla och det vore inte märkligt om danskarna fört med sig stångbössor. Vi har fynd av eldvapen i norden som är äldre än 1361. En styrka av rang borde ha haft med sig eldvapen. Nu känner man inte till några skador på skeletten från korsbetningen som orsakats av lod, men det finns ju fler massgravar runt om i trakten, eller hur?

Håkan sa...

Jag håller med om ditt resonemang kring eldvapen, vi har diskuterat det i gruppen.

Frågan är om man hade kunskapen/frågeställningarna om eldvapen då skeletten från Korsbetningen undersöktes. Om jag förstått det hela rätt så är till exempel en del av de skelettskador som tillskrivs armborstpilar snarare resultatet av slag med spikklubbor. Skador från kulor eller t.o.m. eventuella kulor i gravarna/skeletten kan ha förbigåtts. Vi har för övrigt en del spikklubbespikar bland våra fynd.

Michael Dahlin sa...

Håller med!

Även om det kanske inte var särskilt många som hade "bössor" (I Vademars styrka)så måste de haft effekt på böndernas moral, och förutom detta var de sin tids maktdemonstration. Erik av Pommern lär ju haft en gäng skyttar vid sin kröning, makt!