söndag 24 maj 2009

Skålgropar i Döderhult

I helgen var Kenneth Ihrestam och Roger Wikell på besök i Döderhult socken (Oskarshamn) för ett första försök att lokalisera ett gäng skålgropar. Fredagen började bra och eftersom vi var tre så gick det undan.

Till att börja med visade jag herrarna en sk "surdeg" dvs något jag hittat tidigare och ville ha avfärdat eller bekräftat. Blocket bekräftades och innehöll fyra gropar. Sedan begav vi oss till de yttre delarna av Döderhultsdalen och det blev träff med två gropar en häll och ett tjugotal meter från denna ytterligare tre gropar i ett block.

Timmarna gick och fast vi letade på klassiska platser och hackorna och borstarna gick varma hände inget. Besvikna och bortskämda som vi är började vi tycka att Döderhult gjorde skäl för sitt namn. Efter att ha kammat av flera kilometer slutade dagen med ytterligare en skålgrop i ett krönläge på en häll i åkermark, men sedan tog det slut. Inte ens på lördagen kom det några gropar. Detta kändes tråkigt då Hembygdsföreningen lagt sina pengar på dessa två dagar, men detta är ju faktiskt också ett resultat!

Resultatet kommer att presenteras i Hembygdsföreningens mycket fina och angenäma årskrift!
En par oväntade överaskningar kom under inventeringen, men mer om dessa i kommande artiklar!

2 kommentarer:

Martin sa...

Jag blir så jäkla nervös när du plötsligt skriver rubriken med gemener på det där sättet.

Michael Dahlin sa...

Jo men i inläggen ovan är jag tillbaka ;-)