Det fanns 11 fynlokaler sedan tidigare bl.a. en del som jag funnit som nu skulle reggas in bl.a. det stora blocket från Snäckedal. På förmiddagen var vi igång och Kenta och Gurra reggade in skålgropar mm i rask takt. Ni som följer min blogg vet att jag tidigare i år fann ett ”nutida” solkors och intill detta två grunda skålgropar. Solkorset reggades också in, vilket kan vara bra så någon i framtiden slipper bekymra sig över denna ristning.
Solstad-Virum besöktes och här stötte vi på Amatörarkeologen Philip Seward som precis hittat något som såg ut som en skålgrop och det var det! Precis på bergskanten och någon meter från en tidigare registrerad rund stensättning, bra jobbat!
Sedan styrde vi kosan mot bronsålders-Mecka i Snäckedal. Snart var det stora blocket reggat och dokumenterat. Vi tog en repa runt gravfältet och snart stod det i lokaler räknat Dahlin 1, Gurra 1 Kenta 4, och totalt 10 gropar! Jag visade de båda herrarna en helt ”ny” del av gravfältet som tidigare varit dold av skog. Här fanns ett tiotal oreggade stensättningar varav en av stensättningarna haft en ca 2 meter hög rest flisa i mitten (denna låg nu ned och gått i två bitar). Denna gravform är mycket ovanlig i NÖ Småland. Gravar med mittblock har genom arkeologiska undersökningar daterats till yngre bronsålder, medan resta flisor troligen hör järnåldern till? Det ”nya” gravfältet innehåller 5-10 gravar med övertorvade stensättningar, klumpstenar med skålgropar, uppallad sten och en grav med en rest stenflisa. Hmmm en fallos bland skålgroparna! snusk kult? eller är det bara min fantasi?
Summerar vi det hela så har det i Snäckedal framkommit totalt sju skålgropslokaler, en boplats och delar av något som verkar vara ett gravfält från äldre järnålder!
Boplatsen i Snäckedal Foto:Michael Dahlin
2 kommentarer:
Häftigt, häftigt men vänta du bara, vi här i Hultsfred kommer så sakteliga:)
Hultsfred och Vimmerby där behövs insatser eftersom de alltid tycks glömmas bort, rock on!
Skicka en kommentar