söndag 21 februari 2010

MYCKET SNÖ MEN INGEN FICKLAMPA

Det blir inte att jag skriver lika ofta nu, då min blogg baserar sig på mina upptäckter i det gröna. Snön ligger där som något otäckt som aldrig kommer att försvinna. Jag drömmer allt oftare om att få promenera iväg till skogen eller någon plöjd åker. Samtidigt har snön sina fördelar då man har fått oerhört mycket gjort vid skrivbordet.

Då börjar det dra ihop sig till seminariet i Blankaholm. På lördag den 27 rullar det igång för tredje året i rad. Det som egentligen bara skulle bli en träff för ett gäng kompisar blev ett seminarie tillägnat ostkustens arkeologi, kulturgeografi och kulturhistoria.

Som vanligt börjar vi med en lunch för att sedan krypa in i det lilla "Brygghuset". Brygghuset som så sent som 1979 var ett sorteringshus för timmer. År 1979 lade en av Ostkustens största sågverk ned i Blankaholm och många blev arbetslösa. Sedan dess har Blankaholm valt en annan inriktning för att inte bara bli en "håla" som man snabbt bara vill susa förbi. Blankaholm har en förskola, en skola 1-6, en affär, ett gästgiveri, en liten träindustri, två heltidsarbetande konstnärer och ett städföretag. Om somrarna bedrivs matservering vid gästhamnen, turistinformation, skärgårdstrafik med turbåt, och café i Brygghuset. Just nu tycks hela Blankaholm ligga i en dvala under all snö. Men den 27-28 lever det upp för ett gäng arkeologer!

Redan nu planerats det för vårens och sommarens aktiviteter. Själv medverkar jag i manusgruppen för årets medeltidsdrama. Jag kan utlova en fortsättning på förra årets spel "En fogdes död".

2 kommentarer:

Leif sa...

En fräck sak med snön som jag upptäckt denna vinter är att man vid rätt släpljus kan se äldre åkersystem i dagens åkrar och ängar mycket tydligt. Helt plötsligt syns de gamla parcellavgränsningarna som aldrig förr, även om gärdena i fråga har maskinplöjts åtskilliga gånger sedan den första grållen kom till byn.

Ergo: ut i snön nu och upptäck fina fossila åkerlämningar!

Michael Dahlin sa...

Ok lite glädje med snön allt, men men. Har fastnat helt i fossila åkerlandskap 1100 f.Kr-550 e.Kr. Läskursen Goldhahn satte ihop för min lic var just agrarhistoria. Givetvis var din avhandling med +Lagerås, Regnell, Gren, Widgren m.fl.

Ska tala om ovala eldslagningsstenar i NÖ Småland på lördag. Har du någon daterande kontext?