fredag 25 juni 2010

MIRAKELKUREN

Innan jag börjar berättelsen om årets medeltidsspel i Blankaholm är det tid att berätta lite om dess bakgrund. Det är fjärde året som vi spelar tillsammans och vi är många som deltar. Syftet med teatern är främst att ha roligt och det är långt ifrån en vanlig teater. Vi blandar realism, drama, buskis och historisk fakta i en naturskön miljö.
Teatergruppen tillkom hösten 2006 då Jan Folke vill träffa mig och teatermannen Christer Warfinge. Vi hade alla olika syn på hur teatern skulle se ut. Min tanke var att man skulle göra en tidsresa till medeltiden och att man med hjälp av en berättare skulle vandra runt och träffa olika karaktärer. Nu blev det inte riktigt så, men nästan! Teatern och den konstnärliga friheten infann sig!

”Mirakelkuren” innehåller en bred skildring av livet 1338 på Blanka holme, en av många borgar under kung Magnus Erikssons regim.
Spelet börjar vid Sporthallens parkeringsplats i Blankaholm, där du via vår berättare får en tillbakablick om det medeltida Blankaholm. Du följer med berättaren på en kort vandring bakåt i tiden, till år 1338 där boende och besökande vid Blanka holme minns den nesliga rättegången år 1337 mot Eriks änka, räddad av drottning Blanka och numera Gunvor Svinhuvud.
Mycket aktiviteter sker intill den nyligen upprustade befästningen. Traktens bönder har hjälpt till att rusta upp befästningen. Snart stundar ett gästabud med anledning av adelskapet och för att fira borgens upprustning. Bakom den putsade fasaden råder dock intriger och inte att förglömma en mycket ond tand och en mirakelkur.
När soldaterna från Blanka holme återvänder från "Korståget” i Novgorod råkar en av dem i sjönöd och blir räddad av en tysk rovriddare som senare kommer att utkräva sin ersättning. En mirakelkur användes för att ta hämnd på illvilliga människor.
Kärleken flödar i byn men vem ska få gifta sig med vem?


Detta medeltidsspel bjuder på tidstypiskt ränksmideri i skuggan av ett gästabud
"Mirakelkuren" innehåller kärlek, tandvärk, riddare och hämnd


FÖRESTÄLLNINGAR
Måndag 5 juli kl 18.30
Tisdag 6 juli kl 18.30
Onsdag 7 juli kl 18.30
Torsdag 8 juli kl 18.30
Fredag 9 juli kl 18.30
Lördag 10 juli kl 14.00
Söndag 11 juli kl 14.00

Anpassad föreställning för dig som behöver rullstol/rullator söndag 11 juli kl 17.00 (minst 8 förbokade)

Biljettpris 100 kr barn under 15 år gratis
Förköp biljetter hos Willmans Lanthandel, Blankaholm eller Påtår på Bryggan eller ring 0703-888688, 0490-70206
Eller e-post info@blankaholm.nu

onsdag 16 juni 2010

FORNÅKRAR I SANDHEM

I helgen var jag i Sandhem i södra Västergötland. Min svåger bor där så det var egentligen mest för att hälsa på dom som vi åkte dit. Nu vill det sig inte bättre än att de bor granne med ett riktigt häftigt område med fornåkrar eller fossil åkermark som det egentligen heter.

Stigen korsar en stensträng. Foto: Peter Hållbus

Fornåkrarna ligger idag i skogsmark som korsas av flera stigar. Förutom de sk. bandparcellerna finna här stensättningar, rösen och domarringar. Det var mycket intressant att studera terrasser , stensträngarna och röjningsrösena. Vid ett tillfälle kunde man bla se hur en stensträng tydligt väjde för en rund stensättning.

Domarring och Nikolai Foto: Peter Hållbus

Enligt de undersökningar som gjorts i området odlades det under järnålder och medeltiden. Sedan har området fått vara ifred och brukats som betesmark, vilket framgår i de gamla avmätningskartorna från 16-1700-talen.

Även om blåbärsriset försvårade sikten i terrängen så var det väl värt ett besök och jag lär återkomma. Efter promenaden gick vi hem och tog oss en nubbe och lite sill.