onsdag 28 juli 2010

NOLLAN ÄR SPRÄCKT

Den 27/7 blev datumet för upptäckten av Misterhult sockens första hällristning. Den ligger i byn Hökhult och i ett otroligt bronsålderslandskap. Runt den forna fjärdmiljön finns mängder med rösen , stensättningar, skärvstenshögar, fossil åkermark och flera fina boplatslägen. Precis där bronsåldersfjärden nådde sin botten, precis där på en häll påträffade Roger Wikell några skålgropar och en skeppsristning. Läget består av en nordsluttande häll ned mot den forna havsviken och precis intill kan man tydligt se ett utmärkt hamnläge. Det var här den sk. "port of trade" låg i Misterhult ;-)




Misterhults första kända ristning. Foto: Roger Wikell

Nu backar vi lite i tiden och börjar på måndagen den 26/7. Misterhults hembygdsförening bekostade denna lilla inventering, dvs den lilla inventeringen med mycket stora resultat. Uppdraget utfördes av mig, Roger Wikell, Kenta Ihrestam och S-G Broström och andra dagen deltog K-B Gustafsson. Det huvudsakliga syftet med inventeringen var att kvalitetsgranska mina 17 lokaler i Virum och ämbetets fem sedan tidigare registrerade lokaler. Med mina, Riksantikvarieämbetets och nya lokaler kom vi att registrera 39 lokaler.

Mina 17 lokaler låg i Virum och innan vi åkte därifrån hade vi reggat 22 och på kartan har du nu bildats små ettriga svärmar med skålgropar inom ganska små områden. Nedan kan man se registreringen av ett block som jag och Henrik Danestrand hittade i samband med en inventering i Virum.




Ett block med 72 gropar registreras. Foto: Roger Wikell


Nästa dag åkte vi vidare till Hökhult med uppdraget att granska två av ämbetets lokaler. Den första hade två gropar reggade och vi kunde fylla på med ytterligare gropar och lika var det på den andra där vi kunde fylla på med flera gropar och rännor. K-B anslöt och vi bestämde oss för att köra lite nyletning. Snart hördes Dahlin inne i skogen när han markerade sitt första block denna dag. Sean hördes visslingar lite här och var och alla hittade något dvs 3 nya lokaler blev det.

När klockan närmade sig 13:00 åkte vi ned till gården Hökhult och där stod Misterhults hembygdsförenings ordförande Ulf Zander och väntade på oss med nyinhandlad mat hos Marsöfiskaren. Det blev rökt lax med löjrom och fläskfile till de som inte gillar fisk. Ja tror nog att inventerarna först gav sig på lättölen som var så där underbart källarsval i sommarsolen.

Runt om där vi satt fanns massor av fina hällar och snart kunde inte Wikell hålla sig längre och satte iväg. Det som hände har redan beskrivits i detta inläggs intro.

Efter Hökhult åkte vi till Västra gård och inne i skogen låg tidigare en plats som hette Rovhålet, men som snart hade fått ett helt annat namn av oss inventerare. Här skulle vi kontrollera ett block med en skålgrop som registrerats av ämbetet 1979. På blocket fanns två gropar och intill detta block fanns ytterligare ett block med två gropar som K-B funnit förra året. Ytterligare fyra lokaler hittades i området innan det var dags att åka till Stora Basthult. Klockan tickade på och det blev inte mer än en nyreggning av det stora blocket i Basthult och givetvis komplettering med ytterligare gropar.

Dagen avslutades hemma hos K-B med några källarsvala pilsner, lyckan var gjord.

Vi vill tacka Misterhults hembygdsförening som gjorde detta sjudundrande kalas möjligt. Sedan ska jag tacka Gurra, Kenta och Wikell för ett par fantastiska och lärorika dagar!

6 kommentarer:

tingotankar sa...

Vad kul! Älskar hur detta visar hur viktigt det är med fortsatta inventeringar.

Michael Dahlin sa...

Helt rätt!
Vi kommer fortsätta att inventera här och förmodligen kommer det mycket att prata om i Blankaholm i februari 2011.

Anonym sa...

Hej

Vi vill ha en bild på hällbilden. Nu!

hälsar Joakim Goldhahn

Michael Dahlin sa...

Haha titta i Oskarshamnstidningen i morgon!

Anonym sa...

hittar inget i dagens nätupplaga!

Michael Dahlin sa...

Hmmm då blir det i morgon