söndag 7 juni 2009

BRONSSVÄRD I OSKARSHAMN

Idag kom mina föräldrar på besök för att gratulera min kära fru. De talade också om att de hört på de lokala nyheterna att någon hittat ett bronssvärd i Oskarshamn. Med andra ord kunde jag inte koncentrera mig på något annat under de timmar som de fikade med oss.

När de åkt ringde jag mina kontakter nere i Oskarshamn och snart fick jag veta vem som hittat fyndet och var det hittades. Jag ringde upp Crister Hjelm som mycket riktigt funnit ett svärd. Ingen utbildad arkeolog hade tittat på fyndet så jag chansade och slängde ned kamera, anteckningsblock mm och satte mig i bilen för att åka ned de 4 milen till Oskarshamn. Det sista jag hörde innan jag åkte var från min fru "hoppas det är något i plast så du åker i onödan" Lite arg eftersom ytterligare personer var att vänta till fikat. Men en arkeolog måste göra vissa saker ibland, så är det bara!

Glansen framträder fortfarande i solen. Foto Hjelm


Väl på plats så var det med spänd förväntan som jag väntade på att Crister skulle hämta svärdet. Milda makter tänkte jag ett helt intakt svärd!!! Jag tog det i handen och kände tyngden från det!

hmmm 57,2 cm långt. Foto:Hjelm

Crister hittade svärdet när han grävde på tomten. Svärdet låg mellan två berghällar och av allt att döma i den naturliga moränen dvs inga påförda jordmassor! Berghällen var markerande och låg i en sluttning ned mot en dalgångsliknande svacka i terrängen. Lite svårt att avgöra terrängen nu när det är ett bostadsområde. Jag tycker personligen att läget berättar om en depå och kan det finns mer fynd? I vilket fall har jag underrättat Länsstyrelsen i Kalmar och Kalmar läns museum.

Svärdet är från bronsålderns period IV 1100-900 BC.

8 kommentarer:

Anonym sa...

JO det var lika häftigt som du sa i telefonen... Hur häftigt som helst! Hoppas du är utvilad inför morgondagens grävning... fast du kommer väl att drömma om svärdet hela natten kan jag tro. MVH Veronica

Pierre sa...

Ojoj.. underbart fynd!!! Knappt man tror att sånt händer nu för tiden. Jättekul!

Anonym sa...

Det var som attan! Ser riktigt välbevarat ut! Det bästa som hänt kalmarlän sen elen kom hit..

tingotankar sa...

Är det verkligen möjligt att svärdet kan ha bevarat den glansen, eller har upphittaren försökt putsa upp den lite? Eller var det rejält lerig morän som skapat syrefattig miljö?

Enormt snygg hursomhelst. Kommer aldrig glämma den fenomenalt snygga tututlus jag hittade i ett bronsåldersröse utanför Växjö en sommar. Ytan var ärggrön, men i övrigt var den helt oförstörd och man kunde se dekoren. Dags för lite mer bronsåldersstudier i Kalmar och Växjö med omnejd?

tingotankar sa...

tutulus heter det - snubblade på tangenten i hastigheten :-)

Michael Dahlin sa...

Tittar man på svärdet när det ligger på bordet så är det helt matt och brungrönt! I det starka solljuset så var det som ett trolleri!!!!!!!!!! Jag lovar det är inte putsat och det låg nere i moig till svagt lerig morän.

För övrigt kommer platsen att grävas denna vecka av KLM och Joakim Goldhahn. Artiklar planeras och jag är med på ett hörn!

arkland.wordpress.com sa...

Jösses! Det bidde inget slutförvar, det bidde ett svärd! Nästan bättre, va!?

Michael Dahlin sa...

Skönt att vi slipper djupförvaret!
Synd bara att någon annan får skiten!